Twee krachtige manieren om VERI te gebruiken bij veranderingen

Verandertrajecten VERI Raamwerk

Wanneer bijna alles in beweging lijkt en het fijn is om wat houvast te hebben


Inhoud:

  • Wat is het VERI Raamwerk?

  • Manier 1: Duidelijkheid in de veranderstorm

  • Manier 2: In kaart brengen van de huidige en gewenste situatie


Wat is het VERI Raamwerk?

VERI is de Nederlandse vertaling van RACI. In VERI staat de V voor verantwoordelijk, de E voor eind-verantwoordelijk, de R voor Raadplegen en de I voor (ge)Informeerd.

Het VERI Raamwerk bestaat uit drie onderdelen: de VERI startpunten, de VERI tabel en rollen en het VERI gesprek.

Lees Wat is het RACI model voor meer achtergrond informatie. Je leest oa hoe het oorspronkelijke RACI model aangepast wordt en als VERI Raamwerk gebruikt kan worden om de samenwerking te verbeteren in moderne organisaties.


1: Duidelijkheid in de veranderstorm

Net als bij ieder ander traject is het ook, of misschien juist, bij een verandertraject belangrijk om gewenste resultaten, fasering en aanpak in kaart te brengen. Maar ook wie verantwoordelijk is voor welk onderdeel van de veranderaanpak. Wie beslissingen neemt en knopen doorhakt. Daarnaast is het voor het creëren van draagvlak belangrijk om te weten wie geraadpleegd wordt en wie geïnformeerd wordt over voortgang en resultaten.

Het VERI-Raamwerk biedt een gestructureerde manier om deze onderwerpen te visualiseren, knelpunten aan te wijzen, het gesprek te voeren en samen naar oplossingen te werken. Hierbij een aantal stappen:

Stap 1: Gebruik de VERI startpunten om te bepalen:
Waarom veranderen? wat is het probleem? wat willen we bereiken? welke aanpak kiezen we? wat is de globale planning? wie zit in het veranderteam? hoe gaan we communiceren? welke implementatieactiviteiten?

Stap 2: Gebruik de VERI rollen om afspraken te maken over:
De Eindverantwoordelijke (E). Deze neemt de beslissingen en hakt de knopen door. Voor succesvol veranderen is dit essentieel.

De Verantwoordelijke (V). Deze Is verantwoordelijk voor de (uitvoering van de) veranderstappen.

De Raadpleeg rol(R) Voor breed ophalen van input, standpunten en informatie.

De Informeer rol (I) Creëer draagvlak door te informeren over voortgang en resultaten. Zodat de verandering breed gedragen wordt.

Stap 3: Gebruik het VERI gesprek om:
het gesprek over veranderen en de daarbij horende verwachtingen, onzekerheden, twijfels, loslaten, leren en groeien te voeren.

Stap 4: Pas op de Valkuilen:
Het VERI-raamwerk is niet statisch, wordt aangepast per veranderfase en vervangt niet het veranderplan.
Lees meer over de VERI Valkuilen


Veranderen van huidig naar gewenst

2: In kaart brengen van de huidige en gewenste situatie

Een andere toepassing van het VERI-Raamwerk bij organisatieveranderingen is het in kaart brengen van de huidige situatie (IST). Met andere woorden de taken en verantwoordelijkheden die nu gelden.

In de VERI-tabel wordt visueel zichtbaar hoe de huidige verdeling is. Je ziet vaak gelijk waar de knelpunten en de uitdagingen liggen. Bijvoorbeeld omdat er teveel (eind) verantwoordelijken zijn of juist te weinig/geen? Of je ziet dat er heel veel mensen betrokken worden of juist weinig tot geen.

Vervolgens voer je met elkaar het gesprek over de gewenste situatie (soll).  In de VERI-tabel geef je de gewenste verdeling van taken en verantwoordelijkheden aan. Je bespreekt de benodigde veranderingen en maakt afspraken hoe je deze gaat uitwerken en uitvoeren. Hierbij een aantal stappen:

Stap 1: Gebruik de VERI uitgangspunten om te bepalen:
Waarom willen we veranderen? wat gaat er mis? wat willen we beter? wie is betrokken?

Stap 2: Gebruik de VERI tabel en rollen om:
Ee huidige verantwoordelijkheden en afgesproken resultaten/ doelen in kaart te brengen.

Stap 3: Gebruik het VERI gesprek om:
Knelpunten en conflicten in de huidige afspraken te identificeren. Zoals onduidelijke resultaten/doelen, onduidelijke of conflicterende rollen, geen toegewezen verantwoordelijken

Stap 4: Gebruik de VERI Tabel om:
De gewenste verandering en de nieuwe verdeling van doelen/resultaten en verantwoordelijkheden te bespreken en vorm te geven.


Wil je na het lezen van deze blog aan de slag met het VERI raamwerk binnen jouw organisatie en met jouw team dan heb ik een aantal handige tools voor je. Je vindt bij verandertools een kort stappenplan en een handige infographic met de belangrijkste punten uit het VERI Raamwerk.

Download het VERI-Raamwerk en ontvang een praktisch e-book met invulbare VERI-tabel

Previous
Previous

Reizen als pakkende metafoor voor verandertrajecten

Next
Next

15+ cruciale punten voor het maken van een krachtig veranderplan